Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran’ın dayanılmaz Türkiye suçlamaları-Serdar Demirel

İran, kendisini parçası olduğu bu büyük İslâm dünyasına ait hissetmiyor. Aksine bu büyük dünyaya hâkim olma mücadelesi veriyor. Bunu hem coğrafyayı ele geçirme hem de coğrafyanın inanç haritasını müntesibi olduğu mezheb lehine dönüştürme kavgası vererek yapıyor.



Endonezya’dan Fas’a kadar uzanan Müslüman bir coÄŸrafyamız var. Buna azınlık olarak yaÅŸayan Müslümanları da eklediÄŸinizde ortaya büyük bir dünya çıkar. Bu büyük dünyanın en büyük zaafı ise iç bünyede cereyan eden kutuplaÅŸmalar ve ihanetlerdir.    
 
Ä°ran, kendisini parçası olduÄŸu bu büyük Ä°slâm dünyasına ait hissetmiyor. Aksine bu büyük dünyaya hâkim olma mücadelesi veriyor. Bunu hem coÄŸrafyayı ele geçirme hem de coÄŸrafyanın inanç haritasını müntesibi olduÄŸu mezheb lehine dönüştürme kavgası vererek yapıyor. 
 
Yakınında olan coÄŸrafyaları ele geçirmeye çalışırken uzakta olan bölgeleri de ÅŸiîleÅŸtirme faaliyetleriyle kendi soft power / yumuÅŸak gücünü ikame ediyor. Endonezya’dan Nijerya’ya ÅŸiîleÅŸtirilen sünnîlere projektörleri tutarsanız meselenin derinliÄŸini görürsünüz. 
 
Ä°ran açısından mezhebî aidiyet maalesef Ä°slâmî aidiyetten önce gelmektedir. Bu akıl tutulması mezhebî aidiyetin mutlak Ä°slâmî aidiyet olduÄŸuna inanıyor çünkü. Bu da ortak aidiyet ÅŸuurunu dinamitlemekte, kendisiyle ana akım Müslümanlar arasına aşılması çok zor psikolojik duvarlar örmektedir. Buna itiraz eden Ä°ran muhalefetini bile sert yöntemlerle zabtu rapt altına almaktadır.  
 
Sözün özü, Ä°ran’ın bölgede yayılmacı ve müdahaleci politikalar izlediÄŸi, Safevî tarih tecrübesini ihya etmeye çalıştığı bütün dünyanın bildiÄŸi acı bir hakikattir. 
 
Bir süredir CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan bu Ä°ran yayılmacılığının adını da koyarak yaÅŸ ve kuruyu yakacak bu emperyalist politikalardan vazgeçmeleri için uyarılarda bulunuyor. Geçen hafta Ä°stanbul’da düzenlenen Tatlı Dil Forumu’nda yaptığı konuÅŸmada yine uyardı ve ÅŸunları söyledi:
 
“Irak’ta mezhep gerilimi yükseliyor. Irak’taki olay aynı zamanda mezhep geriliminden dinamizmini alan aslında bir ırkçılıktır, o da Ä°ran’ın adeta kendi o tarihten gelen ırkçılığını bölgede yayılmacı politikalarıyla geliÅŸtirmesidir.”
 
Bunun üzerine cevap sadedinde Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı bir yazılı açıklamayla Türkiye’yi “yayılmacı ve müdahaleci” politikalar izlemekle suçladı. Açıklamada şöyle demiÅŸler:
 
“ErdoÄŸan’ın Ä°ran konusunda kullandığı ifadeler, kabul edilebilir deÄŸil. Maalesef Türkiyeli yetkililerin, komÅŸularına yönelik temelsiz, müdahaleci ve sorun yaratacak açıklamaları devam ediyor. Ankara, baÅŸkalarını suçlayarak ve hayali iddialarını tekrarlayarak komÅŸuları konusunda izlediÄŸi yayılmacı ve müdahaleci tavrını izah etmeye çalışıyor.”
 
Ä°ranlı yetkililer Batı’daki liderler gibi kendilerine ayna tutarak uyaran CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan rahatsızlar. Oysa kendileri bu yayılmacı ve müdahaleci politikaları gururla itiraf ediyorlar. 
 
2014 Kasım ayında Tahran milletvekili Ali Zakkanni; “Arap dünyasında dört baÅŸkent Tahran’ın elinde”, açıklamasını yapmıştı. Zakkani’nin bahsettiÄŸi ÅŸehirler; Beyrut, Sana, BaÄŸdat ve Åžam’dı.. Burada zikredilen dört baÅŸkentin kadim olarak Arap, sünnî baÅŸkentleri ve dahi Osmanlı ÅŸehirleri olduÄŸunu hatırlatalım. 
 
Ä°ran’ın yayılmacı ve müdahaleci politikalarının küçük bir bölümüne göz atalım: Ä°ran’ın Suriye’de destek verdiÄŸi 41 bin paramiliter silahlı güç ülkedeki 130 bin sivilin ölümünden direkt sorumlu. DiÄŸer taraftan 29 bin Åžii HaÅŸdi Åžabi grubu ile Irak iç siyasetine yön vermeye kalkışan Ä°ran ve Ä°ran’ın sahadaki paramiliter ordusu Kudüs gücü El Ambar, Felluce, Telafer, Kerkük, ve Musul’da 2014’ten buyana bir yandan iç barışı tehdit ederken bir yandan da 4 bin 800 sivilin ölümünden direkt sorumlu gösteriliyor. 
 
Yemen’de siyasi iktidara yönelik silahlı eylemlere destek veren Ä°ran, ülkedeki Husilere mali ve siyasi desteÄŸinin yanında hali hazırda 14 bin Husi milis gücünü silahlı eÄŸitimden geçirdiÄŸi belirlendi. Ä°ran’ın 2015’de terör örgütlerine verdiÄŸi mali desteÄŸin 21 milyar dolar civarında olduÄŸu düşünülürken, 2016’da bu rakamın 23 milyar dolar civarında olduÄŸu tahmin ediliyor. (Yeni Åžafak: 28-03-2017)
 
Ä°ran’ın yukarıda kısaca anlatılan günah galerisi Ä°slâmî öğretilere, bölgenin ve Müslümanların maslahatına ters düşer. Bunu savunmak yerine emperyalist politikalardan vazgeçmek kendisinin de maslahatınadır. Allah asla ihmal etmez, imhal (mühlet verir) eder...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.